Με αρκετό κρύο και όλα τα ορεινά χωριά να είναι ντυμένα στα λευκά, η Ήπειρος ετοιμάζεται για το εορταστικό τριήμερο της Αποκριάς. Τζαμάλες, καρναβάλια, παραδοσιακά έθιμα, μετατρέπουν κάθε γωνιά του τόπου μας σε έναν ιδανικό προορισμό για τις ημέρες αυτές. Ο καιρός θα είναι σύμμαχος των αποκριάτικων εκδηλώσεων και της εξόδου καθώς σε γενικές γραμμές δεν αναμένονται έντονα φαινόμενα. Φυσικά μετά τις χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς να συνδυάσουν το πέταγμα του χαρταετού με τα χειμερινά σπόρ!!!

Eξήντα πέντε Τζαμάλες, δηλαδή φωτιές, θα ανάψουν στις γειτονιές των Ιωαννίνων το απόγευμα της Κυριακής της Αποκριάς. Όταν οι κορμοί των δέντρων λαμπαδιάζουν, τα κλαρίνα αρχίζουν να παίζουν και το γλέντι ξεκινά. Περιλαμβάνει κρασί,

φασολάδα και ατελείωτο χορό των μεταμφιεσμένων γύρω από τις φλόγες και κρατάει μέχρι το ξημέρωμα, σε ένα πανάρχαιο έθιμο εξαγνισμού και εκδίωξης των κακών πνευμάτων.

Το άναμμα της τζαμάλας αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο του αποκριάτικου εορτασμού και φυσικά συναντάται στα περισσότερα χωριά της Ηπείρου.


Στα Γιάννινα, πλούσιο είναι το πρόγραμμα το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, με την αρχή να γίνεται στις 12 το μεσημέρι στην μεσημέρι κεντρική πλατεία, όπου θα παρουσιαστούν αποκριάτικοι ηπειρώτικοι σκοποί και χοροί από το τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου και τους συλλόγους της Λούτσας, του Πλατάνου, των Λακκωμάτων και της Καραβατιάς.

Παράλληλα, από το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ο σύλλογος του ιστορικού κέντρου «Τα παλιά Γιάννινα» διοργανώνει εκδηλώσεις με μουσική και κρουστά από το συγκρότημα των Macau Samba, ζογκλέρ και άλλα happening από το Γυαλί Καφενέ και κατά μήκος των οδών Ανεξαρτησίας και Λ. Βύρωνος.

Στις 8 το βράδυ θα ξεκινήσει η συναυλία των Vegas στην κεντρική πλατεία, την οποία θα διαδεχθεί ένα dj party.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου με τη μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών στη δημοτική ενότητα Κατσικάκαι γλέντι με παραδοσιακά δρώμενα στην κεντρική πλατεία, στις 12 το μεσημέρι, ενώ από τις 7 το απόγευμα θα ανάψουν οι τζαμάλες. Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει και ένα αποκριάτικο πάρτι με τρεις dj στην οδό Καλλάρη, που διοργανώνει ο σύλλογος «Τα παλιά Γιάννινα».

Στα Λιθαρίτσια θα γιορτάσει και φέτος ο δήμος Ιωαννιτών τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, με μουσικό γλέντι και παραδοσιακά εδέσματα για όλους.

Στην Πρέβεζα οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή με την φαντασμαγορική τελετή λήξης του φετεινού καρναβαλιού, το κάψιμο του καρνάβαλου και την βαρκαρόλα. Το Σάββατο στις έξι το απόγευμα θα προηγηθεί η καρναβαλική παρέλαση.

Εκδηλώσεις και σε όλα τα χωριά με πρωτεργάτες τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, που αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα και προσφέρουν τοπικά εδέσματα.

Πηγή:epiruspost.gr