Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Το Blog του Επαγγελματικού Οδηγού Ιωαννίνων

  • Αρχική
    Αρχική Εδω θα βρείτε όλες τις αναρτήσεις.
  • Ετικέτες
    Ετικέτες Προβολή λίστας ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.

ΔΕΗ: Αυξήσεις στο ρεύμα λόγω ρύπων

Επαγγελματίες και βιομηχανίες χαμηλής και μέσης τάσης είναι οι πρώτες κατηγορίες καταναλωτών που επιβαρύνονται με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, λόγω της ανόδου των τιμών των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα (CO²).

Θέμα χρόνου, με βάση την κατάσταση της ρευστότητας της ΔΕΗ και τις πιέσεις που ασκεί το αυξημένο κόστος ρύπων και η συνακόλουθη αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, είναι...

η επέκταση των αυξήσεων και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών, των οικιακών τιμολογίων μηδέ εξαιρουμένων, αν και σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή τους λόγω του πολιτικού κόστους.

Επί του παρόντος η ΔΕΗ μετράει σε μηνιαία βάση επιβάρυνση άνω των 50 εκατ. ευρώ μόνο από το αυξημένο κόστος των CO², μέγεθος που έχει «στεγνώσει» τη ρευστότητά της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις έναντι προμηθευτών.

Φως δεν έχει διαφανεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από το μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες εξακολουθούν να κινούνται στο αστρονομικό ποσό των 2,7 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ σε προηγούμενη συνεδρίασή του αποφάσισε να ζητήσει από την Qualco, που έχει αναλάβει τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, να επισπεύσει το έργο της.

Οι καταναλωτές πάντως της μέσης τάσης, μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες καταστημάτων καλούνται ήδη να πληρώσουν ακριβότερα το ρεύμα είτε είναι πελάτες της ΔΕΗ είτε ανεξάρτητων παρόχων. Η ΔΕΗ έχει σχεδόν πενταπλασιάσει τη διακριτή χρέωση των δικαιωμάτων CO² στα τιμολόγια αυτής της κατηγορίας πελατών της και, από 2,5 ευρώ τη μεγαβατώρα που χρέωνε πέρυσι, χρεώνει πλέον κάτι λιγότερο από 12 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι, αν και δεν έχουν ξεχωριστή χρέωση για τους ρύπους, έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογές τιμολογίων του υφιστάμενου πελατολογίου τους στη μέση τάση, ενώ προς τα πάνω κινούνται και τα επίπεδα προσφορών για νέους πελάτες μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αυτή κατηγορία καταναλωτών. Με αυξημένο κόστος CO² επιβαρύνονται και οι μεγάλοι επαγγελματικοί καταναλωτές της χαμηλής τάσης.

Οι αναπροσαρμογές από τη ΔΕΗ στις δύο αυτές κατηγορίες καταναλωτών δεν επαρκούν πάντως για να κλείσουν τη «μαύρη τρύπα» από τα CO², καθώς για κάθε 1 ευρώ που ανεβαίνει το κόστος των ρύπων, η επιχείρηση επιβαρύνεται με 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Ακόμη και μετά την απότομη πτώση της τιμής των CO² την περασμένη εβδομάδα (από τα 24,3 ευρώ ο τόνος στα 13,5 ευρώ ο τόνος), σε σχέση με τις αρχές του έτους, εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσια.

Πηγή:epiruspost.gr

 Μεταφορική Χαμπέζης - Μεταφορές - Μετακομίσεις σε όλη την Ελλάδα