Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Το Blog του Επαγγελματικού Οδηγού Ιωαννίνων

 • Αρχική
  Αρχική Εδω θα βρείτε όλες τις αναρτήσεις.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Προβολή λίστας ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.

Προστασία πρώτης κατοικίας: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

Έξι μήνες προθεσμία, έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2019 έχουν οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια για να υποβάλουν αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να «σώσουν» το σπίτι τους από πλειστηριασμό. 

Μέσω της πλατφόρμας, κάποιος μπορεί να ρυθμίσει μόνο όσες οφειλές έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία και όχι και τα καταναλωτικά δάνεια ή τις οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Έτσι ο νέος νόμος «καλύπτει» 180.000 δανειολήπτες.

Τα κριτήρια για την...

προστασία της πρώτης κατοικίας αφορούν το ύψος της οφειλής, την αξία της κατοικίας και το εισόδημα του δανειολήπτη.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους www.keyd.gov.gr, με την επιλογή του συνδέσμου Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης).

Μέσω της πλατφόρμας θα αναζητούνται και θα ελέγχονται τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις (Ε1, Ε3, Ε9) της τελευταίας 5ετίας του ενδιαφερόμενου δανειολήπτη και του ή της συζύγου του, τα δικαιολογητικά που αφορούν τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, τις ΔΟΥ, όπως και το υπόλοιπο της οφειλής του κόκκινου δανείου που πρέπει να ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Το σύστημα θα δέχεται τις αιτήσεις των δανειοληπτών 7 ημέρες την εβδομάδα, ακόμα και τις αργίες. Το δικαίωμα υποβολής αιτήματος εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Οι κόκκινοι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν τα κάτωθι κριτήρια:
Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου (μαζί με τους τόκους) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ανά πιστωτή το ποσό των
– 130.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια

 100.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια

 

Προσοχή: Σε περίπτωση που το δάνειο είναι σε ελβετικό φράγκο τότε για τον καθορισμό του ποσού λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία μεταξύ του νομίσματος και του ευρώ, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

 

 • Το δάνειο θα πρέπει να ήταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών στις 31/12/2018.
 • Η αντικειμενική αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης δεν πρέεπι να υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά και τις 175.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια.

 

Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:

 

 • 12.500 ευρώ εφόσον στην κατοικία μένει μόνο ένα άτομο
 • 21.000 για δύο άτομα
 • 26.000 για ζευγάρι με ένα παιδί
 • 31.000 για 4 άτομα (παιδιά ή συγγενείς)
 • 36.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με 3 προσταυτευόμενα μέλη (παιδιά ή συγγενείς).

 

Επιπλέον, η ακίνητη περιουσία τόσο του δανειολήπτη, της συζύγου αλλά και των προστατευόμενων μελών δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε αξία τις 80.000 ευρώσυμπεριλαμβανομένων και των μεταφορικών μέσων κατά την υποβολή της αίτησης.

 

Το ύψος των καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων, νομίσματα κλπ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.
Πηγή:epirus-tv-news.gr
 Μεταφορική Χαμπέζης - Μεταφορές - Μετακομίσεις σε όλη την Ελλάδα