Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Το Blog του Επαγγελματικού Οδηγού Ιωαννίνων

  • Αρχική
    Αρχική Εδω θα βρείτε όλες τις αναρτήσεις.
  • Ετικέτες
    Ετικέτες Προβολή λίστας ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.

Τιμές Βενζίνης Στην Ελλάδα Και Στον Κόσμο

Έρευνα της Picodi

Η τιμή της βενζίνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, τους φόρους ή τα περιθώρια των ιδιοκτητών βενζινάδικων. Η αξία 1 λίτρου καυσίμου στα σημεία λιανικής πώλησης μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα, και σε ορισμένες χώρες ακόμη και από ώρα σε ώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη την αστάθεια στην αγορά καυσίμων, οι ομάδα αναλυτών Picodi αποφάσισε να αναλύσει πόσα λίτρα βενζίνης μπορούμε να αγοράσουμε με έναν μέσο μισθό στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για το σκοπό αυτό,
μαζέψαμε τα δεδομένα για τις τιμές των καυσίμων κατά τον πρώτο εξάμηνο του 2019 και, με τον μέσο όρο τους, συνδυάσαμε αυτά τα στοιχεία με τα τελευταία ποσοστά μέσου μισθού σε μεμονωμένες χώρες. Όπως δείχνει η έρευνά μας, η ύπαρξη μεγάλων πόρων πρώτης ύλης δεν καθιστά πάντα την βενζίνη πιο προσιτή στον μέσο καταναλωτή.

Σε αναζήτηση φθηνότερης βενζίνης
(κάνοντας κλικ στα βέλη θα δείτε δεδομένα από τις υπόλοιπες 41 χώρες)


 
Στην περιοχή μας, το φθηνότερο πετρέλαιο μπορεί να βρεθεί σε πλούσια σε πρώτες ύλες Ρωσίας – εκεί, κατά μέσο όρο, για ένα λίτρο βενζίνης, θα πληρώσουμε 63 λεπτά σε ρούβλια. H ακριβότερη βενζίνη βρίσκεται στην Νορβηγία όπου η μέση τιμή ανά λίτρο είναι 1,70 €.

Ο ευνοϊκότερος λόγος μεταξύ της τιμής ενός λίτρου βενζίνης και του μέσου μισθού στο δικό μας μέρος του κόσμου θα βρούμε στην Ελβετία και το Λουξεμβούργο, σε χώρες όπου δεν εξάγεται πετρέλαιο. Ο μέσος μισθός θα σας επιτρέψει να αγοράσετε 3388 και 2827 λίτρα αντιστοίχως υγρού χρυσού. Τρίτη θέση, μεταξύ των 42 που αναλύθηκαν από εμάς, είναι η Νορβηγία (1989 λίτρα).

Ελλάδα (32 θέση) είναι μια χώρα όπου ο μέσος μισθός είναι αξίζει όσο 559 λίτρα καυσίμου. Η Κύπρος βρίσκεται στη 14η θέση με 1484 λίτρα. Οι Τούρκοι με έναν μέσο μισθό μπορούν να πάρουν 386 λίτρα βενζίνης, ενώ οι Ιταλοί 1219.

Στο κάτω μέρος της έρευνας περιλαμβάνονται χώρες όπως η Μολδαβία, η Ουκρανία και η Αλβανία, όπου οι μέσοι μισθοί δεν ξεπερνούν τα 300 λίτρα βενζίνης ή το ένα δέκατο της ευρωπαϊκής ηγετικής θέσης.

Παγκόσμιοι μεγιστάνες πετρελαίου
(Τοποθετήστε το δείκτη πάνω από τη χώρα για να δείτε βασικές πληροφορίες σχετικά με αυτό)


Αναζητώντας την υψηλότερη αναλογία που απεικονίζει τον αριθμό των αγορασμένων λίτρων βενζίνης, αναλύσαμε τις τιμές και τους μισθούς σε περισσότερες από 100 χώρες σε 6 ηπείρους.

Ο ηγέτης αυτής της κατάταξης είναι η Βενεζουέλα, όπου ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει 0.000000002 €, ενώ για μέσο μισθό περίπου 26 € μπορείτε να αγοράσετε … πάνω από 14 δισεκατομμύρια λίτρα. Μόνο εάν οι κάτοικοι αυτής της ταραγμένης και υπερπληθωριστικής χώρας έχουν λόγο να θριαμβεύσουν;

Ο πραγματικός ηγέτης αυτής της έρευνας είναι οι χώρες του Κόλπου. Στο Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι τιμές ενός λίτρου κυμαίνονται γύρω στα 0,4-0,6 €, ενώ για τον εθνικό μέσο όρο μπορείτε να αγοράσετε από 4900 έως 6500 λίτρα βενζίνης.

Η υψηλή θέση χωρών όπως οι ΗΠΑ ή Καναδά μπορεί να εξηγηθεί όχι μόνο από τους υψηλούς μισθούς αλλά και από την ποσότητα πετρελαίου που εξάγεται. Η Ελβετία και το Λουξεμβούργο ξεχωρίζουν μόνο για υψηλά εισοδήματα.

Ο μικρότερος αριθμός λίτρων με ένα μέσο μισθό μπορεί να αγοραστεί σε Μαδαγασκάρη (42 λίτρα), στο Τατζικιστάν (131 λίτρα) και Ζάμπια (137 λίτρα).

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι η Νιγηρία. Παρά το γεγονός ότι είναι μια χώρα που εξάγει και εξάγει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου και μπορεί να υπερηφανεύεται για μία από τις χαμηλότερες τιμές ανά 1 λίτρο βενζίνης (€ 0,36), ο πολύ χαμηλός μέσος μισθός των € 179 δεν επιτρέπει στους κατοίκους της να κάνουν μεγάλες αποθέματα των καυσίμων που συζητάμε (501 λίτρα).

Μεθοδολογία
Στη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν οι πιο πρόσφατοι μέσοι μισθοί που δημοσιεύθηκαν σε κυβερνητικούς ιστότοπους, σε σχετικά γραφεία ή σε υπουργεία. Οι μέσες τιμές βενζίνης για το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο προέρχονται από το globalpetrolprices.com και άλλες τοπικές πηγές. Για να λάβουμε τον αριθμό των λίτρων, διαιρέσαμε τον μέσο μισθό με τη μέση τιμή ανά 1 λίτρο βενζίνης. Οι μέσες συναλλαγματικές ισοτιμίες για τις τελευταίες 90 ημέρες χρησιμοποιήθηκαν για μετατροπή.

Δημόσια χρήση
Θέλετε να μοιραστείτε πληροφορίες σχετικά με τις τιμές της βενζίνης και τους μέσους μισθούς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο με τους αναγνώστες σας; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα την έρευνα και να διαδώσετε τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έκθεσης τόσο για εμπορικούς όσο και για μη εμπορικούς σκοπούς, με ένδειξη της ιδιοκτησίας της μελέτης (Picodi.com) μαζί με έναν σύνδεσμο προς αυτή τη σελίδα. Για να αντιγράψετε τον κώδικα διαδραστικών πληροφοριών, κάντε κλικ στο εικονίδιο με τρεις τελείες στην πάνω δεξιά γωνία των ενημερωτικών στοιχείων. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με: [email protected].
 
 
Πηγή:epirus-tv-news.gr
 Μεταφορική Χαμπέζης - Μεταφορές - Μετακομίσεις σε όλη την Ελλάδα