Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Το Blog του Επαγγελματικού Οδηγού Ιωαννίνων

  • Αρχική
    Αρχική Εδω θα βρείτε όλες τις αναρτήσεις.
  • Ετικέτες
    Ετικέτες Προβολή λίστας ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.

Τι αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης για τα τέλη κυκλοφορίας;

Άλλαξε από την 1η Σεπτεμβρίου ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, τα οποία υπολογίζονται πλέον βάση των νέων μετρήσεων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure).

Το νέο καθεστώς είναι πιο αυστηρό από το προηγούμενο και προσφέρει πιο ρεαλιστικές μετρήσεις όχι μόνο για το διοξείδιο του άνθρακα, βάση του οποίου διαμορφώνονται τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και για τους υπόλοιπους ρύπους. Έτσι, αρκετοί ιδιοκτήτες ΙΧ αναμένεται να δουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2020. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες υβριδικών οχημάτων θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας. Από τα τέλη απαλλάσσονται μόνο όσα αυτοκίνητα εκπέμπουν έως 90 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας των επιβατικών ΙΧ αυτοκινήτων, με βάσει τις εκπομπές CO2, διαμορφώνονται ως εξής (άρθρο 17 του Ν. 4346/2015 – ΦΕΚ 152 Α'):


0-90 γρ. CO2 – Μηδέν ευρώ
91-100 γρ. CO2 – 0,90 ευρώ / γραμμάριο
101-120 γρ. CO2 – 0,98 ευρώ / γραμμάριο
121-140 γρ. CO2 – 1,20 ευρώ / γραμμάριο
141-160 γρ. CO2 – 1,85 ευρώ / γραμμάριο
161-180 γρ. CO2 – 2,45 ευρώ / γραμμάριο
181-200 γρ. CO2 – 2,78 ευρώ / γραμμάριο
201-250 γρ. CO2 – 3,05 ευρώ / γραμμάριο
Άνω των 251 γρ. CO2 – 3,72 ευρώ / γραμμάριο
Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ρύπων οι εκπεμπόμενοι ρύποι θα αυξηθούν για τα οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019 ή σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών. Όσο αφορά τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 και τα τέλη τους υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και το έτος ταξινόμησης, δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή.

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά ήδη σχέδιο για αναπροσαρμογή της κλίμακας υπολογισμού των τελών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Αναφορικά με το θέμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3 τόνισε τα εξής "έχουμε παρουσιάσει, αρκετούς μήνες πριν, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση. Εκεί δίνουμε γενναία κίνητρα και για το ΦΠΑ και για τα τέλη κυκλοφορίας. Για τα υπόλοιπα τέλη κυκλοφορίας αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, σε αυτή τη φάση, είναι ένας ανασχεδιασμός που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για τους ρύπους. Έχουμε δεσμευτεί ότι όποιος ανασχεδιασμός και αν υπάρξει θα φροντίσουμε να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη η επίπτωση".

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ σημείωσε ότι "το υπουργείο παλεύει σε πρώτη φάση να μην αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο για παροχή κινήτρων -μείωση δασμών- για την αγορά «καλών μεταχειρισμένων αυτοκίνητων», προκειμένου να ανανεωθεί ο γηρασμένος στόλος των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα. Τα αυτοκίνητα αυτά θα είναι ηλικίας μέχρι πέντε ετών."

nextdeal

Πηγή:epirus-tv-news.gr

 Μεταφορική Χαμπέζης - Μεταφορές - Μετακομίσεις σε όλη την Ελλάδα