Πληροφορίες ότι έχουν ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους
Την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος, σε ένα βήμα που θα αποσκοπεί -μεταξύ άλλων- στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, έτσι ώστε να φτάσει ταχύτερα σε επενδυτική βαθμίδα.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως...

κυβέρνηση και ΤτΕ συμφωνούν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε να υπάρξει άρση των capital controls, πάνω από τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή τους, τον Ιούνιο του 2015. Ήδη, μάλιστα, φέρεται να έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την άρση των περιορισμών, καθώς απαιτούνται διαβουλεύσεις με τους εταίρους, ενδεχομένως και νομοθετική ρύθμιση, ενώ φυσικά η τελική απόφαση είναι της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκε ότι οι καταθέσεις ιδιωτών τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμά τους να έχει φτάσει πλέον στα 136,9 δισ. ευρώ (δείτε εδώ). Το ποσό παραμένει χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν οι καταθέσεις ξεπερνούσαν τα 160 δισ. ευρώ, αλλά υψηλότερο από τα 120,8 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls.

Η άρση των τελευταίων περιορισμών τοποθετείται στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενόψει και των διαβουλεύσεων με τους δανειστές, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και με κύριο θέμα την προετοιμασία του προϋπολογισμού του επόμενου έτους και την έγκριση των φοροελαφρύνσεων. Εφόσον η κατάληξη των διαβουλεύσεων είναι θετική, το κλίμα για την άρση των capital controls θα είναι ευνοϊκό.

Σημειώνεται ότι σε μεγάλο βαθμό οι περιορισμοί έχουν ήδη αρθεί, καθώς δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ (και για μεγαλύτερα ποσά με έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος). Η πλήρης κατάργηση θα άρει και τους εναπομείναντες περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί νέα τάση φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά προβλέπουν μάλλον το αντίθετο, δηλαδή επιστροφή κεφαλαίων, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον και τη δυνατότητα επανεξαγωγής τους.

Πηγή:epirus-tv-news.gr