Επαγγελματικός Οδηγός Ιωαννίνων

Το Blog του Επαγγελματικού Οδηγού Ιωαννίνων

  • Αρχική
    Αρχική Εδω θα βρείτε όλες τις αναρτήσεις.
  • Ετικέτες
    Ετικέτες Προβολή λίστας ετικετών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο blog.

Ποιοι οφειλέτες με διαδοχική ασφάλιση μπορούν να βγουν στη σύνταξη;

Ευκαιρία για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με παράλληλη η διαδοχική ασφάλιση οι οποίοι έχουν οφειλές στον ένα φορέα ασφάλισης δίνει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ (δείτε εδώ την εγκύκλιο).

Η έξοδος προς τη συνταξιοδότηση αφορά κυρίως μισθωτούς που θεμελιώνουν αυτοτελώς δικαίωμα συνταξιοδότησης στο πρ. ΙΚΑ ενώ παράλληλα εκκρεμεί...

οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές σε άλλον φορέα (π.χ. πρ. ΟΑΕΕ).

Αν οι οφειλέτες συναινέσουν να μην υπολογιστεί ο συντάξιμος χρόνος τους στον  ΟΑΕΕ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόνο από το ΙΚΑ εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις του χρόνου ασφάλισης και των ορίων ηλικίας.

Το ύψος της σύνταξης θα είναι σαφώς χαμηλότερο καθώς δε θα υπολογιστούν οι προσαυξήσεις που δικαιούνται ο ασφαλισμένος από την ασφάλισή του στο δεύτερο φορέα.

Όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος, είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισμένο βάσει αυτοτελούς δικαιώματος με χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιήσει σε πρώην φορέα, εφόσον δεν ασφαλίζεται στον Ε.Φ.Κ.Α. για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση άλλου πρώην φορέα του οποίου δεν επιθυμεί το συνυπολογισμό.

Υπενθυμίζεται πως η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτική για χρόνους ασφάλισης που είχαν πραγματοποιηθεί έως 31/12/2016, ενώ σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει το συνυπολογισμό ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανύσει σε κάποιον από τους ενταχθέντες στον Ε.Φ.Κ.Α. φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2017 δεν ασφαλίζεται στον Ε.Φ.Κ.Α. για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του φορέα του οποίου δεν επιθυμεί το συνυπολογισμό. Προσοχή δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε εντασσομένου φορέα.

Για παράδειγμα: έστω ασφαλισμένος που θεμελιώνει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις του τ.ΙΚΑ με χρόνους ασφάλισης: 1983-2016 τ.ΙΚΑ, 2017-2018 ΕΦΚΑ ως μισθωτός. Υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης το 2018 και δεν επιθυμεί το συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισής του στον τ.ΟΑΕΕ (υπάγονταν έως το 2014) για τον οποίο εκκρεμούν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές. Μπορεί να λάβει σύνταξη από τον ΕΦΚΑ με βάση τις διατάξεις του τ.ΙΚΑ διότι δεν ασφαλίζεται στον Ε.Φ.Κ.Α. από 1.1.2017 για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του τ.ΟΑΕΕ. Προσοχή, οι οφειλές των πρώην φορέων μη μισθωτών των οποίων ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν επιθυμεί τον συνυπολογισμό, εξακολουθούν να υφίστανται και να  αναζητούνται.
 nextdeal.gr

Πηγή:epirus-tv-news.gr

 Μεταφορική Χαμπέζης - Μεταφορές - Μετακομίσεις σε όλη την Ελλάδα